Click your language to read:
English / Français / Español / Deutsch / 中文 / 日本語 / 한국어 / עברית / فارسی / العربية / русский / Azərbaycanca / Català / Česky / Eesti / Eλληνικά / Filipino / Indonesian / Íslenska / Italiano / Kurdí / Magyar / Nederlands / Polski / Português / Português brasileiro / Slovene / Suomi / Türkçe / Bosanski-Hrvatski-Srpski
Οι Αυτιστικοί τρόποι ύπαρξης είναι ανθρώπινες νευρολογικές παραλλαγές που δεν μπορούν να κατανοηθούν χωρίς το κοινωνικό μοντέλο της αναπηρίας.
Τα μέλη του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων των Αυτιστικών υιοθετούν μία θέση νευροποικιλότητας που εμπεριέχει ένα καλειδοσκόπιο ταυτοτήτων που τέμνεται με το ΛΟΑΤΚΙΑ+ καλειδοσκόπιο αναγνωρίζοντας τα Αυτιστικά χαρακτηριστικά ως φυσικές παραλλαγές κινήτρων και τρόπων ύπαρξης, δηλαδή τρόπων που κανείς αντιλαμβάνεται, αισθάνεται, σκέφτεται, νοιάζεται, κινείται, αλληλεπιδρά, σχετίζεται και επικοινωνεί μέσα στο ανθρώπινο είδος. Παρόλο που μερικά Αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να βασιστούν στην ομιλία για να επικοινωνήσουν, οι περισσότεροι μη ομιλούντες Αυτιστικοί δεν έχουν νοητική αναπηρία.
Στην Te Reo Māori [Τε Ρέο Μάορι, γλώσσα των Μάορι] η λέξη για τους Αυτιστικούς τρόπους ύπαρξης είναι Takiwātanga [Τάκιγουατανγκα], που σημαίνει «στον δικό τους χώρο και χρόνο». Οι περισσότεροι Αυτιστικοί δεν γεννιούνται μέσα σε υγιείς Αυτιστικές οικογένειες. Πρέπει να συν-δημιουργήσουμε της Αυτιστικές οικογένειές μας στον δικό μας χώρο και χρόνο. Σε μία υγιή κουλτούρα τα Αυτιστικά παιδιά βοηθιούνται στην συν-δημιουργία των μοναδικών Αυτιστικών οικογενειών τους, αλλά στον «πολιτισμό» μας αυτή η πολιτιστική γνώση έχει χαθεί και καταπιέζεται.
Τα Αυτιστικά άτομα / οι Αυτιστικοί πρέπει να οικειωθούν την ονομασία με τον ίδιο τρόπο που άλλες μειονότητες περιγράφουν την εμπειρία τους και προσδιορίζουν την ταυτότητά τους. Η παθολογικοποίηση των Αυτιστικών τρόπων ύπαρξης είναι ένα κοινωνικό παιχνίδι ισχύος που αφαιρεί την αυτενέργεια των Αυτιστικών ατόμων. Τα στατιστικά των αυτοκτονιών και της ψυχικής μας υγείας είναι το αποτέλεσμα των διακρίσεων και όχι ένα «χαρακτηριστικό» του να είναι κανείς Αυτιστικός.
Κύριοι σκοποί του κινήματος των Αυτιστικών δικαιωμάτων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Απελευθέρωση από το κοινωνικά-κατασκευασμένο παράδειγμα της παθολογίας
- Αποδοχή των Αυτιστικών προτύπων συμπεριφορών
- Εκπαίδευση που διδάσκει τα νευροτυπικά άτομα για την Αυτιστική νόηση και κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιακών δεξιοτήτων για να αλληλεπιδρούν με Αυτιστικούς συνομήλικους• καθώς επίσης και εκπαίδευση που διδάσκει τα Αυτιστικά άτομα για την τυπική νόηση και κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιακών δεξιοτήτων για να αλληλεπιδρούν με νευροτυπικούς συνομήλικους
- Δημιουργία κοινωνικών δικτύων, εκδηλώσεων, και οργανισμών που επιτρέπουν στα Αυτιστικά άτομα να συνεργάζονται και να κοινωνικοποιούνται με τους δικούς τους όρους
- Αναγνώριση της Αυτιστικής κοινότητας ως μειονοτικής ομάδας
Σε απουσία μίας περιεκτικής νευρολογικής και γενετικής περιγραφής – που μπορεί για πάντα να συνεχίζει να μας διαφεύγει, ο καλύτερος τρόπος να περιγράψει κανείς τους Αυτιστικούς τρόπους ύπαρξης είναι με όρους βιωμένης εμπειρίας από πρώτο χέρι της Αυτιστικής νόησης και των Αυτιστικών κινήτρων.
Ο ακόλουθος ορισμός των Αυτιστικών τρόπων ύπαρξης αντικατοπτρίζει μία συλλογική προσπάθεια της Αυτιστικής κοινότητας. Το να εστιάζουμε σε κοινές προσωπικές εμπειρίες οδηγεί σε μία σχετικά συνεπτυγμένη περιγραφή που μπορεί εύκολα να επικυρωθεί από Αυτιστικούς αναγνώστες, και επίσης αποφεύγει το να χανόμαστε σε ατέρμονες λίστες συμπεριφορών που μπορούν να παρατηρηθούν εξωτερικά. Οι λίστες των εξωτερικών διαγνωστικών κριτηρίων ελάχιστη γνώση προσφέρουν για τις υποκείμενες Αυτιστικές αισθητηριακές εμπειρίες και τα Αυτιστικά κίνητρα.
Ο σκοπός της από κοινού ανάπτυξης ενός κοινοτικού ορισμού:
- Πλήρης αναγνώριση της σημασίας των προσωπικών (από πρώτο χέρι) απόψεων και των εσωτερικών καταστάσεων και αναγκών των Αυτιστικών ατόμων, που προσφέρει χρήσιμες εξηγήσεις σε άτομα που αναρωτιούνται αν είναι Αυτιστικά
- Το να επιτρέπει στα άτομα να ανακαλύπτουν την Αυτιστική τους ταυτότητα σε ένα ασφαλές περιβάλλον που τους συστήνει σε Αυτιστικούς συνομήλικους, αντί των αρνητικών προβολών μη-αυτιστικών ατόμων
- Το να δίνει τη δυνατότητα στην Αυτιστική κοινότητα να αντικρούει την συμπεριφοριστική ψευδο-επιστήμη που είναι γεμάτη με άκυρες υποθέσεις για τις εσωτερικές καταστάσεις και τους σκοπούς ζωής των Αυτιστικών ατόμων, και να εκπαιδεύει το κοινό για τους μύθους που στέκονται εμπόδιο στην αυθεντική εκτίμηση της νευροποικιλότητας
Η τρέχουσα εκδοχή του ορισμού έχει παρθεί από αυτό το κάλεσμα σε δράση, που με τη σειρά του αντικατοπτρίζει παρατηρήσεις που έχουν γίνει από μία γκάμα Αυτιστικών ατόμων από όλες τις γωνιές του πλανήτη σε διαδικτυακές συζητήσεις για τον πυρήνα της Αυτιστικής βιωμένης εμπειρίας.
Ένα τεστ προσδιορισμού των Αυτιστικών τρόπων ύπαρξης από Αυτιστικούς για Αυτιστικούς
Αντί διάγνωσης, το ακόλουθο τεστ τείνει να δίνει πολύ αξιόπιστα αποτελέσματα. Δεν στοιχίζει καθόλου σε χρήματα, παίρνει μόνο λίγο χρόνο. Για όποιον σχετίζεται με την παρακάτω κοινοτική περιγραφή των Αυτιστικών τρόπων ύπαρξης, αυτή η επένδυση χρόνου μπορεί να είναι η μεγαλύτερης αξίας επένδυση που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί:
Αν αναρωτιέσαι αν είσαι Αυτιστικός, πέρασε χρόνο ανάμεσα σε Αυτιστικά άτομα, διαδικτυακά και εκτός διαδικτύου. Αν παρατηρήσεις ότι συνδέεσαι με αυτά τα άτομα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι με άλλα, αν σε κάνουν να αισθάνεσαι ασφαλής, και αν σε καταλαβαίνουν, έχεις έρθει.
Τι είναι οι Αυτιστικοί τρόποι ύπαρξης;
Έκδοση 1.02 (28 Δεκεμβρίου 2021)
Όλα τα Αυτιστικά άτομα βιώνουν τον ανθρώπινο κοινωνικό κόσμο σημαντικά διαφορετικό από τα τυπικά άτομα. Η διαφορά στην Αυτιστική κοινωνική νόηση περιγράφεται καλύτερα ως ένα οξυμένο επίπεδο συνειδητής επεξεργασίας ακατέργαστων πληροφοριακών σημάτων από το περιβάλλον, και μία απουσία ή σημαντικά μειωμένο επίπεδο υποσυνείδητου φιλτραρίσματος κοινωνικών πληροφοριών.
Στα Αυτιστικά παιδιά τείνει να παίρνει περισσότερο χρόνο το να μάθουν πώς να αποκωδικοποιούν μη λεκτικά σήματα από τον κοινωνικό κόσμο, ιδιαίτερα σήματα που σχετίζονται με αφηρημένες πολιτισμικές έννοιες που σχετίζονται με την διαπραγμάτευση της κοινωνικής θέσης (στάτους).
Πολλά Αυτιστικά άτομα είναι επίσης υπέρ- και/ή υπό-ευαίσθητα σε συγκεκριμένες αισθητηριακές προσλήψεις από το υλικό περιβάλλον. Αυτό περιπλέκει περαιτέρω την κοινωνική επικοινωνία σε θορυβώδη και περισπαστικά περιβάλλοντα. Σε σχέση με την Αυτιστική αισθητηριακή ευαισθησία υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στους Αυτιστικούς. Μερικοί Αυτιστικοί μπορεί να ενοχλούνται ή να βλάπτονται από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών ερεθισμάτων, ενώ άλλοι επηρεάζονται μόνο από πολύ συγκεκριμένα ερεθίσματα.
Ατομικά μοναδικές νοητικές Αυτιστικές οπτικές οδηγούν σε ατομικά μοναδικά πρότυπα χρήσης του ανθρώπινου εγκεφάλου, και συχνά σε μοναδικά επίπεδα ειδημοσύνης και δημιουργικότητας μέσα σε συγκεκριμένα πεδία ενδιαφέροντος και στην σχετική Αυτιστική αδράνεια και επιμονή.
Η Αυτιστική αδράνεια είναι όμοια με την αδράνεια του Νεύτωνα, στο ότι όχι μόνο τα Αυτιστικά άτομα έχουν δυσκολία στο να ξεκινήσουν πράγματα, αλλά επίσης έχουν δυσκολία στο να σταματήσουν πράγματα. Η αδράνεια μπορεί να επιτρέψει στους Αυτιστικούς να υπερσυγκεντρώνονται (hyperfocus) για μακρές χρονικές περιόδους, αλλά επίσης εκδηλώνεται ως αίσθημα παράλυσης και σοβαρή απώλεια ενέργειας όταν χρειάζεται να αλλάξουν από τη μία εργασία στην άλλη.
Η Αυτιστική νευρολογία διαμορφώνει την ανθρώπινη εμπειρία του κόσμου σε πολλαπλές κοινωνικές διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικών κινήτρων, κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, του τρόπου ανάπτυξης εμπιστοσύνης, και του τρόπου να κάνει κανείς φίλους.
Η Αυτιστική εμπειρία περιλαμβάνει την ακόλουθη σειρά πολιτισμικών δημιουργημάτων
- Γλώσσα(ες), συμπεριλαμβανομένων ποικίλων ιδιοσυγκρασιακών μορφών επικοινωνίας, αλλά σε μεγάλο βαθμό αποκλείοντας την κατανόηση και εκτίμηση αφηρημένων συμβόλων κοινωνικής θέσης (στάτους)
- Γραπτούς κανόνες για την αλληλεπίδραση, ιδιαίτερα σε σχέση με την αλληλεπίδραση με τον υλικό και βιολογικό κόσμο, αλλά σε μεγάλο βαθμό αγνοώντας κανόνες σε σχέση με σύμβολα στάτους
- Εργαλεία όλων των ειδών, ιδιαίτερα εργαλεία που σχετίζονται με προσωπικές περιοχές βαθιάς ειδημοσύνης
- Γνώση που σχετίζεται με την κατασκευή και χρήση εργαλείων, συχνά σε ασυνήθιστα βαθύ επίπεδο
Αυτιστικά κοινωνικά κίνητρα
- Αποδοχή – αναγνώριση ως ζωντανού ανθρώπου με βασικές ανθρώπινες ανάγκες, συγκεκριμένα αγάπη, πρόσβαση σε τροφή και στέγη, και αυτονομία πάνω στον δικό του νου και σώμα, καθώς επίσης και μοναδικές ανάγκες
- Αλήθεια – όπως φαίνεται μέσα από την οπτική του τρέχοντος επιπέδου μας της ανθρώπινης επιστημονικής κατανόησης
- Αναγνώριση – απόδοση της δημιουργικής αυτενέργειας
Τα Αυτιστικά κοινωνικά κίνητρα είναι εγγενή και διαχειρίζονται την διάσταση ανάμεσα στην αλληλοβοήθεια και την απόκτηση νέων επιπέδων γνώσης και κατανόησης, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε συγκεκριμένα αντικείμενα σπουδής και όποια απαιτούμενα εργαλεία.
Περιληπτικά, τα περισσότερα Αυτιστικά άτομα δεν μπορούν να διατηρούν κρυφές ατζέντες χωρίς σημαντικό κόστος σε ψυχική και σωματική υγεία, καθιστώντας τα ευάλωτα σε εκμετάλλευση σε ανταγωνιστικά κοινωνικά περιβάλλοντα.
Αυτιστικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις
Η Αυτιστική συνεργασία περιλαμβάνει μοίρασμα γνώσης και εργασία προς έναν κοινό σκοπό παραγωγής νέων επιπέδων γνώσης και κατανόησης. Όσοι προσδιορίζονται ως Αυτιστικοί λειτουργούν με μία εσωτερική ηθική πυξίδα που δεν τοποθετεί πολλή αν όχι καθόλου αξία στο κοινωνικό στάτους και σχετικούς πολιτισμικούς κανόνες. Η ηθική πυξίδα διαχειρίζεται την διάσταση ανάμεσα στην επιθυμία να βοηθάει κανείς τους άλλους απέναντι στην επιθυμία να μαθαίνει για τον κόσμο.
- Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζονται στην πολιτισμική μεταβίβαση νέων ανακαλύψεων από τα παιδιά στους γονείς
- Η εκπαίδευση των γονιών από τα παιδιά επικεντρώνεται στο να διδάσκει για τα αντικείμενα εστίασης και τα όρια ατομικών περιοχών ενδιαφέροντος
- Το να μοιράζεται κανείς γνώση και να θέτει διερευνητικά ερωτήματα θεωρείται φυσική ανθρώπινη συμπεριφορά
- Η εφηβεία είναι μία περίοδος εντατικής απόκτησης γνώσης, όπου οι ατομικές περιοχές ενδιαφερόντων εξερευνούνται σε πολύ μεγάλο βάθος, και όπου σε απουσία Αυτιστικών συνομηλίκων με συμβατά ενδιαφέροντα η νέα γνώση συχνά μοιράζεται με τους γονείς
Ο Αυτιστικός τρόπος ανάπτυξης εμπιστοσύνης
Βασίζεται στην εμπειρία της γνώσης και ικανότητας που έχει να κάνει με συγκεκριμένα πεδία. Τα Αυτιστικά άτομα:
- (όταν είναι νέα) υποθέτουν ότι όλοι λένε την αλήθεια•
- (όταν είναι μεγαλύτερα) μπορεί να γίνουν πολύ κυνικά•
- μπορεί να εξαπατηθούν από άτομα που φαίνονται να είναι λογικά αλλά δεν έχουν ηθικές αναστολές στην κατασκευή ψεύτικων στοιχείων•
- μαθαίνουν αργά την πολιτισμική σημαντικότητα των κοινωνικών σημάτων, και δεν μπορούν αξιόπιστα να διαβάσουν κοινωνικά σήματα σε ένα περιβάλλον αισθητηριακής υπερφόρτωσης.
Αυτό το άρθρο για την αυτιστική συνεργασία και το λειτουργικό πρότυπο NeurodiVenture παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους τρόπους με τους οποίους τα Αυτιστικά άτομα αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Ένας κοινός Αυτιστικός τρόπος του να κάνει κανείς φίλους
Για να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας, τα Αυτιστικά άτομα εφαρμόζουν μία σαφή προσέγγιση που προσανατολίζεται σε στόχους:
- Ψάχνουν άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, συνήθως διαδικτυακά
- Επιβεβαιώνουν μία κοινή περιοχή ενδιαφέροντος
- Αρχίζουν να περνάνε ευχάριστα με το να μοιράζονται ανοιχτά γνώση, προσωπικές εμπειρίες, και σχετικά κενά γνώσης και ερωτήσεις
- Εξερευνούν τι μπορεί να επιτευχθεί με τις συνδυαστικές ικανότητες και δυνατότητες
- Ξεκινούν σημαντικά από κοινού εγχειρήματα (παραδείγματα) για να περνάνε πιο ευχάριστα
Διαχείριση της κοινωνικής ενέργειας
Σε όλα τα κοινωνικά πλαίσια που σχετίζονται με μία ή περισσότερες από τις ομαδικές ταυτότητες των νευροτυπικών ατόμων, τα Αυτιστικά άτομα θα είναι αναγνωρίσιμα από τα ατυπικά πρότυπα συμπεριφοράς, και από το επίπεδο της εξάντλησης που υποφέρουν προσπαθώντας να αφομοιωθούν στο τοπικό κοινωνικό πλαίσιο.
Όταν τα Αυτιστικά άτομα προσπαθούν να αφομοιωθούν (με το μάσκινγκ) είναι για να αποφύγουν το να υποστούν τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης – και όχι για να κερδίσουν ή να διατηρήσουν κοινωνικό στάτους.
Τα Αυτιστικά άτομα είναι τα πιο παραγωγικά αν τους επιτρέπεται να αυτο-οργανώνονται σε ομάδες με μία σαφή Αυτιστική / νευροαποκλίνουσα πλειοψηφία, τέτοιες ώστε οι αλληλεπιδράσεις με τυπικές ομάδες να περιορίζονται στην αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και εργαλείων σε συμφωνία με τον συμφωνημένο σκοπό της ομάδας, και τέτοιες ώστε να μην αναμένεται από τα Αυτιστικά άτομα διαρκώς να συμμορφώνονται στις κοινωνικές προσδοκίες της περιβάλλουσας κουλτούρας.
Αυτός ο ορισμός είναι ένα Αυτιστικό κοινοτικό έργο (πρότζεκτ)
Οι Αυτιστικοί αναγνώστες ενθαρρύνονται να επικυρώσουν αυτόν τον ορισμό διασταυρώνοντας με την δική τους εμπειρία και να επισημάνουν όποιες απόψεις
- δεν φαίνονται οικείες, και που γι’ αυτό ίσως δεν θα έπρεπε να θεωρούνται μέρος του πυρήνα των Αυτιστικών τρόπων ύπαρξης,
- ή που φαίνεται να λείπουν από τον ορισμό, αλλά αναφέρονται σε εμπειρίες που γίνονται από την πλειοψηφία των Αυτιστικών ατόμων, και γι’ αυτό θα έπρεπε να προστεθούν στον ορισμό.
Προσκαλείστε να υποβάλετε σχόλια (ανατροφοδότηση) και συγκεκριμένες προτάσεις για βελτίωση παρακάτω. Αυτός ο ορισμός μπορεί επίσης να επικυρωθεί διασταυρώνοντας με τον αυξανόμενο αριθμό ατομικών εμπειριών που συλλέγονται και εκδίδονται ως μέρος του πρότζεκτ Μωσαϊκό Αυτιστικών Οπτικών. Παρακαλούμε σκεφτείτε να συνεισφέρετε σε αυτό το σημαντικό πρότζεκτ.
Θα ήταν φανταστικό αν το πρότζεκτ Μωσαϊκό Αυτιστικών Οπτικών μπορούσε προοδευτικά να εξελιχθεί σε μία αποθήκη αρκετών εκατοντάδων (και πιθανά πολύ περισσότερων) Αυτιστικών οπτικών. Το πρότζεκτ Μωσαϊκό Αυτιστικών Οπτικών έχει το δυναμικό να αναπτυχθεί σε μία πλούσια πηγή πολύτιμης πληροφορίας για την Αυτιστική κοινότητα, ιδιαίτερα για τα νέα άτομα που είναι στην διαδικασία του να βρουν τον δρόμο τους για την ενήλικη Αυτιστική κοινότητα.
Προτάσεις για βελτίωση
Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την ακόλουθη φόρμα για να υποβάλετε συγκεκριμένες προτάσεις για αντικατάσταση, προσθήκη, ή διαγραφή τμημάτων κειμένου μέσα σε αυτόν τον κοινοτικό ορισμό του αυτισμού. Αν θα θέλατε να συζητήσετε ιδέες για βελτίωση αλλά δεν έχετε ακόμα συγκεκριμένες λέξεις κατά νου, παρακαλούμε να διαθέσετε μία διεύθυνση email που θα κάνει δυνατό έναν διάλογο, που θα μας επιτρέψει μαζί να καταλήξουμε σε μία συγκεκριμένη πρόταση βελτίωσης.
Όλες οι προτάσεις που θα ληφθούν θα αναρτηθούν για έλεγχο και έγκριση στον εξυπηρετητή AutCollab Discord, που είναι το εργαλείο μας για τον συντονισμό όλων των πρότζεκτ του Autistic Collaboration (Αυτιστική Συνεργασία) και σχετικών δραστηριοτήτων, που προσκαλείστε να συμμετέχετε.
Μετάφραση στα ελληνικά: Άννα Γκούντρα